Videotár Rejtélyes DVD Kiváltságos DVD Rólunk Linkajánló
Kapcsolat:

Őszintén a tudomány és a világképek viszonyáról

.Egy biológus felhívja a figyelmet a tudomány és a világnézet közötti, sokszor szándékosan elmosott határvonalra.

Dr. Michael Ruse evolúciópárti biológus egy őszinte és jelentőségteljes észrevételt tett egy panelbeszélgetés során, amelynek fő témája maga az evolúcióelmélet volt. Ruse kijelentése:

„Elismerem, hogy mi evolucionisták gyakran bűnösek vagyunk abban, hogy úgy teszünk, mintha a tudományt erőltetnénk, de valójában – ha úgy tetszik – egy metafizikát erőltetünk.”

Milyen metafizikát erőltethetnek egyes evolucionista szerzők? Ruse (maga is ateista lévén) a naturalista-materialista világkép erőltetésére utal. A beszélgetést vezető Dr. Jim Proctor megkérdezte a résztvevők véleményét George Gaylord Simpson, huszadik századi paleontológus alábbi kijelentéséről is:

„Az ember egy céltalan természeti folyamat eredménye, amely nem gondolt rá.”

Erről a mondatról Michael Ruse így nyilatkozott:

„Ilyenkor kezdek aggódni, mert számomra úgy tűnik, Simpson egy szélesebb, ha úgy tetszik metafizikai, vallási, teológiai típusú kijelentéssé terjeszti ki a tudományos meggyőződését. Azt gondolom, ez egyáltalán nem következetes. (…) Azt gyanítom, Simpson éppen azt csinálja, ami engem aggaszt, és amit sok evolucionista szokott tenni. Olyan megállapítást tesz, ami józan tudományos kijelentésnek tűnik, ugyanakkor nyíltan vagy burkoltan vallási kijelentéssé formálja.”

Mindebből úgy tűnik, vannak olyan evolucionista tudósok, akik tudatában vannak, hogy felfogásukból nem következik a természet, vagy az ember létrejöttének céltalansága. Vannak azonban olyan evolucionisták is – rájuk utal Muchael Ruse –, akik hajlamosak arra, hogy az élővilág eredetével kapcsolatos kijelentéseikbe világnézeti elemeket csempésszenek, és így próbálják azokat elfogadtatni másokkal.

Mi a tanulság? Érdemes odafigyelni, és óvatosnak lenni, amikor néha a tudomány vagy az evolucionizmus nevében anyagelvű világnézetet akarnak velünk elhitetni. Természetesen, ahogy a teizmus, úgy az ateizmus is egy választható világnézet. De hogy a tudomány eredményeiből se közvetlen, se közvetett módon nem következik, az egészen biztos.

Darwinizmus és intelligens tervezettség Az élet rejtélyének megfejtése A Kiváltságos Bolygó Az intelligens válasz